Otizmi Etkileyen 5 Çevresel Faktör
Otizm, genellikle 0-3 yaş arasındaki çocuklarda tanısı konulan bir gelişimsel bozukluktur. Günümüzde otizmin genetik payının hayli yüksek olduğu düşünülmekte, bunun yanında çevresel etkenler de araştırılmaktadır. Özellikle gebelik dönemi otizmi yakından etkilemektedir. Otizmin gelişiminde en çok üzerinde durulan 5 çevresel etkeni aşağıda görebilirsiniz.
Ağır metaller
Uzmanlar, ağır metallerin otizme yol açtığının üzerinde durmakta. Otizm semptomları da literatürde metal zehirlenmelerine benzetiliyor. Özellikle cıva ve kurşunun olumsuz etkisi sıkça vurgulanıyor.
Bebek dişleri üzerinde yapılan bir çalışmada otizmli çocukların bebek dişlerinde yüksek düzeyde ağır metale rastlandı. Bu, gebelikte ağır metale maruz kalan çocuklarda otizme neden olduğunu gösteriyor. Özellikle ağır metallerle yüklü hava kirliliğine maruz kalmanın otizm riskini arttırdığı düşünülüyor.
Kimyasal içerikli besinler
21. yüzyılın başlarında otizm vakalarının yedi kat artmasıyla araştırmacıların dikkati tarım ilaçlarına ve böcek öldürücülere yönelmişti. O zamandan bu yana gıda üretiminde kimyasal ilaç kullanımının artmasının otizmle ilişki olabileceğine dair pek çok bulgu ortaya kondu.
Beyin fonksiyonlarının beslenme biçimiyle yakından ilişkili olduğunun kanıtlandığı günümüzde organik üretimin bozulması ve beslenme şekillerinin değişmesi otizme yol açan faktörlerden biri olarak kabul görüyor.
Vitamin ve mineral eksikliği
Otizmli çocuklar üzerinde yapılan çalışmalarda çinko, manganez ve selenyum gibi minerallerin eksikliğine rastlanmış. Demir eksikliğiyle otizm arasında olası bir bağlantı da araştırılıyor. Bu da olumsuz beslenme koşullarıyla yakından alakalı bir durum.
D vitamininin az olduğu toplumlarda otizm sayısının da görece fazla olduğu üzerine çalışmalar var. Vitamin ve minerallerin yanında Omega 3 yağının eksik olmasının da çocuklarda otizm riskini arttırdığı düşünülüyor.
Yanlış ve fazla ilaç kullanımı
Gebelikte gelişen otizm riskinden bahsedildiğinde akla ilk gelen faktörlerden biri de ilaç kullanımı. Özellikle bilinçsiz antibiyotik kullanımının vücutta yaptığı birikim çocuklara konulan otizm tanısının bir nedeni. Talidomid, Misoprostol gibi ilaçların otizm riskini arttırdığına dair çalışmalar mevcut.
Viral enfeksiyonlar
Özellikle gebeliğin başlarında maruz kalınan viral enfeksiyonların otizmi tetiklemekte olduğu düşünülüyor. Kabakulak, kızamıkçık gibi enfeksiyonların da otizmle bağlantısı araştırılıyor. Bu şekilde gebelerde bağışıklık sisteminin önemi bir kez daha ortaya çıkmış oluyor.
Bir cevap yazın